TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Letošnji dan slovenske hrane, 15. november 2019, smo na OŠ Loče obeležili s tehniškim dnem v smislu nacionalnega slovenskega projekta Tradicionalni slovenski zajtrk. Zavedamo se, da skrb za prehrano ni naša najpomembnejša dejavnost, želeli smo pa vseeno spodbuditi, da se ob dnevu slovenske hrane spomnimo in pomislimo na naš način prehranjevanja, kašno hrano izbiramo ali pripravljamo in kaj jemo. Poleg ozaveščanja otrok in mladine o pomenu hrane iz bližine in njenih prednosti pred hrano, ki ima za seboj na stotine kilometrov, se letos zahvaljujemo s sporočilom: “Hvala za naš super zajtrk!” Radi bi se zahvalili vsem našim kmetijam, kmetijskim in živilskim podjetjem ter zadrugam, ne samo za zajtrk, ampak za vso hrano. S svojim delom in vztrajanjem na zemlji nam mize bogato oblagajo in zagotavljajo poseljeno podeželje in poglede, ob katerih nam zaigra srce in se spočijejo oči.

Tehniški dan smo začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom ob 7.30 uri. Učiteljice so nam predstavile nekaj o čebelah ter zdravi prehrani.

Učenci prvega triletja so z učiteljicami odšli v knjižnico, kjer je  imel predstavitev gospod čebelar. Prvi razredi so brali pravljico o čebelici Meli, izdelovali čebelice iz kolaž papirja, gledali risanko o čebelah … Drugi razredi so risali čebelice z voščenkami, tretji pa so telovadili, risali kranjsko sivko in pisali pravila za zdravo prehrano. Povedali so, da jim je dan bil zelo všeč, saj so lahko poskušali med, se veliko naučili – kot na primer, kaj narediti, če te piči čebela, kako ravnati z njimi, nekaj o medu. Veliko učencev je povedalo, da si želijo še več takšnih dni, saj lahko rišejo, zabave pa tudi ne primanjkuje.

Učenci 4. in 5. razredov so po zajtrku s svojimi razredniki pridobivali nova znanja o gibanju in zdravi prehrani. Drugo šolsko uro so pod vodstvom čebelarja poslušali in okušali medene dobrote. Učenci 5. razredov so postali umetniki in so slikali panjske končnice. Okušali so tudi različne vrste medu in se naučili, kaj je panjska končnica. Učenci 4. razredov so iz sadja izdelovali prigrizke (sadna piramida). Tudi oni so poskušali med, se naučili rezati sadje in se o čebelah kaj novega naučili. Vsi učenci si želijo še več takšnih dni, saj se jim zdi, da je ta dan poučen, hkrati pa tudi zelo zabaven.

Učenci od 6. do 9. razreda so se udeležili raznih delavnic z zanimivo tematiko. Nekateri so se osredotočili na kuhanje spet drugi pa na izdelovanje plakatov, seveda ni manjkala tudi dobra volja. Ob ustvarjanju so zelo uživali, se zabavali, zapeli kakšno pesem in se zraven nasmejali. Delavnice so jim bile všeč, saj so lahko sami raziskovali. Na koncu tehniškega dne so naredili razstavo izdelkov in se na glasbeni delavnici naučili Čebelice (Ribič Pepe in Čuki) in Čebelar (Lojze Slak). Naučili so se ceniti tradicijo, čebele in hrano. Cilj tega dne je bil ohranjati tradicijo in učenje novih stvari.

Učenci novinarske delavnice

smart

smart

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost