NAVDIH NARAVE V OPB LOČE

Meseca maja  smo se spomnili svetovnega dneva  čebel. Pogovarjali smo se o vlogi in pomenu čebel v naravi ter za obstoj človeštva. S pomočjo knjig in videoposnetkov  so učenci odkrivali zanimive podatke o čebelah,  občudovali organizacijo življenja, njihovo  delavnost in skrb za druge. Iz papirja so  izdelali  čebelico. Učenci se zavedajo, da je naše življenje odvisno od narave in čebel, zato se trudijo za čisto okolje, v katerem živijo. Lepo in skrbno negujejo posajene rastline ter jim dodajajo nove. Čebele so tudi dober pokazatelj, kako skrbimo za ohranitev okolja.

Z učenci 1. A smo se letos udeležili natečaja Cinkarne Celje »Da v red spraviš stare stvari, titanov dioksid pomaga ti!«. Za barvanje smo uporabili stole v igralnem kotičku, saj smo jih želeli na novo osvežiti ter jim dati nov pomen in vrednost. Najprej smo z učenci zbirali ideje za kreativno poslikavo stolov. Zbrane predloge smo strnili v skupne ideje ter jih prilagodili dobljenim barvam.

Kaj je učencem bil navdih za poslikavo? Narava, saj se v njej najbolje sprostijo, občutijo svobodo, razigranost  in se učijo življenja. Vsako ustvarjanje ima svojo razgibano pot in vmesne postanke, ko prihaja do novih  zamisli in navdušenja. Tako je bilo tudi v tem primeru.  Učenci so dodali še lastno misel in jo zapisali. Tako bodo stoli res služili svojemu namenu in bodo vir navdiha, sprostitve, spodbude, razmišljanja. Uporabili jih bomo v socialnih in skupinskih igrah ter v motivacijske namene. Z ustvarjanjem so učenci izrazili in  vnesli delček sebe (ideje, domišljijo, spodbude drug drugemu, sodelovanje, iznajdljivost, praktične veščine). Barvanje in prenova stolov sta jim  bila hkrati izziv in zabava.

Irena Skutnik

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost