SLOVENSKO, DOMAČE, LOKALNO NA POŠ ŽIČE

Letos smo že enajsto leto zapored organizirali naravoslovni dan na petek, ko po vseh šolah in vrtcih organizirajo tradicionalni slovenski zajtrk.

Takoj po samotestiranju, ki je postalo že kar rutinsko opravilo, smo si po razredih ogledali PPT o pomenu kmetijstva za pridelavo hrane, o pomembnosti čebel in pa o podnebnih spremembah, ki tudi vedno bolj vplivajo na kakovost pridelane hrane. Sledila je delavnica, ki jo je pripravila učiteljica Danica, kjer smo z njeno pomočjo in odlično demonstracijo naredili domače maslo; ki smo ga nato z užitkom pojedli pri zajtrku/malici in se resnično prepričali, kakšna razlika je med doma pridelano hrano in tisto, ki jo kupimo v trgovini.

Po malici nas je učiteljica Duša razgibala s pomočjo glasbe in prav prijetno je bilo na igrišču plesati, saj je bilo prostora za gibanje več kot v razredu.

Nato smo po razredih izvedli še ostale dejavnosti. Prvošolci so imeli likovno delavnico (trganka – jabolko), drugošolci so pripravili vse sestavine za peko jabolčnega zavitka (iz domačih jabolk, ki so jih v šolo prinesli učenci,  in domače skute, ki smo jo izdelali v šoli) ter skupaj z učiteljico Danico in Dušo spekli najboljši jabolčni zavitek in ga potem razdelili med vse učence. Tretje- in četrtošolci so pripravili izvirno predstavitev bontona pri jedi in raziskali, zakaj in kako pomemben je med za ljudi. Na poučnem sprehodu so si ogledali površje Žič z okolico in razmišljali, kakšno hrano pridelajo kmetje v domačem kraju.

Dopoldan je bil prekratek za vse stvari, ki smo jih še želeli slišati, raziskovati ali ustvariti.

Ob našem delu je nastal tudi posnetek, kako narediti domače maslo in skuto. Ogledate si ga na spodnji povezavi:

Učenci POŠ Žiče

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost